Door Anneke Veldink


De persoonlijke impact van JCI dáár gaat het om! 

We kennen allemaal de verhalen van mensen die gezellige borrels en vriendenclubjes hebben opgedaan door JCI. Maar in ’s-Hertogenbosch hebben drie mannen en een dame de impact JCI naar het “next level” gebracht: zij werken namelijk samen in hun bedrijf Hello New Day.


Stel jezelf een mooi, oud klooster voor, vlakbij het centrum van de oude handelsstad ’s-Hertogenbosch. Door een krakende deur stap ik naar binnen… In dit bruisende centrum van het Jheronimus Academy of Data Science (JADS) bevindt zich het bedrijf Hello New Day.

Over wie hebben we het?

Hello New Day is in 2011 opgericht door Ruben Ogink. Tijdens zijn eerste jaren als ondernemer merkte hij het belang van een goed netwerk en kwam via een vriend die de BOV in Tilburg had georganiseerd terecht bij JCI ’s-Hertogenbosch. Ruben: “JCI heeft mij niet alleen mijn nieuwe collega’s gebracht, maar ook meer inzicht gegeven in hoe de hazen lopen in ’s-Hertogenbosch zelf. Bijvoorbeeld bij de gemeente, de relaties met andere buurtgemeenten, etc.”.


Johan Treur was toen al lid van JCI ’s-Hertogenbosch. Hij verhuisde vanuit Amsterdam en wilde graag meer mensen leren kennen in zijn nieuwe stad. Op de golfbaan hoorde hij over JCI. Johan: “De samenwerking met een diverse groep mensen leverde mij in het begin soms frustratie op. Totdat iemand mij erop wees dat JCI een mooie “speeltuin” is voor het echte leven. Want wat je in je dagelijks leven tegenkomt kun je oefenen bij JCI”. JCI heeft Johan in 10 jaar tijd niet alleen een aantal nieuwe vrienden gebracht, maar tevens klanten, het instappen in bedrijf Hello New Day en zelfs zijn vrouw heeft hij dankzij enkele JCI leden ontmoet.


Ook Pim Ketelaars is al sinds 2013 lid van JCI Dommelland (Boxtel). Pim: “Ik ben het meest trots op mijn voorzittersrol tijdens de Boxtel Ondernemers Trofee, toen ik de opening mocht verzorgen op het podium. We hebben toen heel veel pers gehad, dat was erg leuk”. Johan en Ruben zijn inmiddels geknakt en erelid bij JCI ’s-Hertogenbosch, maar hebben wel een nieuw lid aangedragen: Saskia Hairwassers. Zij is sinds april 2019 gepind en officieel lid van JCI ’s-Hertogenbosch. Saskia: “Ik kende al wel veel mensen in ’s-Hertogenbosch, maar wilde graag iets voor de stad doen. Wij zijn een club mensen die écht iets kunnen realiseren voor de stad”.

Hoe kwamen ze samen?

In de beginjaren van Hello New Day had Ruben voor een opdracht een vraagstuk, waarbij hij meteen aan Johan moest denken. Wat begon als “even sparren over een opdracht” leidde tot meerdere gesprekken en uiteindelijk zelfs tot het instappen van Johan bij Hello New Day. Ongeveer anderhalf jaar later kwam Pim in beeld. Ruben en Pim kwamen elkaar tegen tijdens een sessie waar Pim voorzitters van omliggende kamers had uitgenodigd voor kennismaking en informeel overleg. Dit was een prettige kennismaking. Enige tijd later – tijdens het door JCI ’s-Hertogenbosch georganiseerde CvA - raakten Pim en Ruben opnieuw met elkaar aan de praat. Ze raakten in gesprek over de mogelijkheid tot samenwerking. Het klikte en niet lang daarna maakte ook Pim de overstap naar Hello New Day. Via een netwerkclub in Zaltbommel leerde Saskia in 2016 Ruben kennen. Na een ontwikkelgesprek over haar toenmalige onderneming stelde Ruben voor om eens te komen praten over een eventuele overstap naar Hello New Day. Dit bleek een wederzijds interessant gesprek en in maart 2018 werd Saskia vervolgens de eerste werknemer van het bedrijf.

image

Wat doet Hello New Day dan eigenlijk?

Zoals al blijkt uit bovenstaand verhaal was JCI de bakermat onder de groei van Hello New Day. Met Hello New Day willen Ruben, Johan, Pim en Saskia dan ook impact maken bij klanten. Organisaties helpen met innoveren door de juiste structuur hiervoor neer te zetten, het proces in te richten, de juiste partners bij elkaar te zoeken. Al doende traint Hello New Day hiermee mensen om ook zelf meer kansen te zien en daarop te acteren. Saskia: “Wat ons écht onderscheidend maakt is dat wij niet zo maar opgeven. Te vaak wordt het bijltje erbij neergegooid en verliezen mensen zicht op iets wat heel mooi zou kunnen zijn. Wij gaan er doorheen omdat we vaak voelen dat het kan... We geven nooit op”. Ruben vult aan “Wij doen datgene wat nodig is om te zorgen dat het elke dag beter gaat”. Door coaching, het organiseren van workshops, maar ook bij de klant op locatie brengt Hello New Day verandering tot stand. Doordat Hello New Day gevestigd is op JADS, kunnen ze ook gemakkelijk de component ‘data’ toevoegen aan de innovatie-ingrediënten. Een component die veel innovatie drijft.

Wat hebben JCI en Hello New Day gemeen?

Impact maken. Als JCI doen we dat op stadsniveau, als Hello New Day doen Ruben, Johan, Pim en Saskia dat op landelijk niveau bij organisaties. Daarnaast zijn ze mensen van het aanpakken, samenwerken en netwerken. Ze zijn types die écht wat willen doen. Ruben geeft daarbij als voorbeeld dat in zijn JCI jaar het thema “Just do it” was en daar gelooft hij heilig in. Niet teveel nadenken en overleggen, gewoon proberen. Als je iets uit JCI wil halen, moet je er energie in stoppen en dat geldt evenzeer voor je dagelijkse werk.


Dat is iets wat ik eerder heb gehoord: “wat je erin stopt, dat krijg je terug”. Vol energie sluit ik de krakende deur van JADS achter me. Wat een inspirerende, energieke personen met een mooi bedrijf! Bijzonder om te zien hoe JCI daar zo’n belangrijke rol in heeft gespeeld. Ik ben al benieuwd naar het volgende bedrijf dat ontstaat uit JCI, jij ook?

Laat het ons weten, Stuur een mailtje naar MGZN@jci.nl