Fleur Duijvestijn doorloopt ziekteproces op ‘Fleurse wijze’
Tekst: Cathelijne Cras
Onlangs bereikte ons het intens verdrietige bericht dat Fleur op 4 juni 2020 is komen te overlijden. Deze artikelen waren al geschreven. We hebben er, in samenspraak met haar man Marc, voor gekozen om de mooie artikelen te publiceren. Onderaan dit artikel vind je een bericht vanuit JCI Nederland.

“Deze periode is ook een verrijking voor mijn leven."
"Het thema van deze editie van het magazine is ‘leren van fuckups’ toch? Nou, dat laatste gaat bij mij niet gebeuren helaas.” Welkom bij de heldere en ietwat zwarte humor van Fleur Duijvestijn, gewaardeerd lid van JCI en Senator. Na diverse functies bij regionale Kamers en Federatiebestuur, had ze eigenlijk wel de ambitie om ooit nationaal voorzitter te worden. Maar net als het ‘recoveren’ uit het thema, zal ook dat niet gebeuren. We spreken Fleur vanuit haar ziekenhuisbed in het Antoni van Leeuwenhoek, waar ze een bestraling onderging van een nieuwe uitzaaiing. Sinds december 2019 is ze officieel uitbehandeld en de bestraling is enkel palliatief om (hopelijk) pijn te verlichten. Het zijn de intens verdrietige feiten voor de 37-jarige, energieke en positief ingestelde Fleur: “Ik ga de 40 niet halen.” Fucked up is een understatement.
Positief en hartverwarmend Alhoewel Fleur dus niet zal herstellen van de diagnose ‘darmkanker met uitzaaiingen in lever & longen' die ze in januari 2018 te horen kreeg, slaat ze zich op ‘Fleurse wijze’ door het proces. Open en strijdbaar, met een dosis zwarte humor om te relativeren. Op dit moment werkt ze nog altijd drie dagen in de week als assurantieadviseur, omdat ze haar werk leuk vindt en om juist ook een doel te blijven hebben. Én ze heeft daarnaast een eigen stichting opgericht. “Mijn diagnose kreeg ik op de ochtend van het CvA in januari 2018, waar ik beëdigd zou worden als secretaris. Ik wist meteen dat ik graag door wilde gaan met alles, maar heb de keuze gelaten bij de rest van het bestuur. Hun reacties waren positief en hartverwarmend. Ik ervaar in mijn openheid over mijn ziekte en mijn strijdbaarheid om het beste te halen over wat er over is van mijn leven, zoveel medeleven en vriendschap binnen JCI”, vertelt een dankbare Fleur met haar innemende glimlach. “Echt, deze situatie heeft me ook veel gebracht. Ik heb de pech dat geen enkele behandeling aanslaat zoals de artsen hoopten en ben nog altijd strijdbaar, maar ook realistisch. De situatie brengt me op een andere manier in contact met mensen en er is zoveel verbinding en steun. Het heeft mijn leven verrijkt op een andere manier. Ook in de relatie met mezelf, je verlegt je grenzen continue. Je moet het lot accepteren en er een mooie tijd van maken, ondanks alles.”
"Ik ga de 40 niet halen. Fucked up is een understatement."

"Vergis je niet hoe groot en waardevol de gave is van het personeel om de patiënten het gevoel te geven nooit teveel te zijn."
Een stichting als nalatenschap Wanneer je hoort dat je ongeneeslijk ziek bent, komt onherroepelijk het moment dat je je afvraagt wat je gaat nalaten. “Ik was en ben zo onder de indruk van de zorg die ik in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AVL) krijg. Natuurlijk van de zorg van mijn chirurg en mijn oncoloog en van de betrokkenheid van het verplegend personeel met hun troostende woorden. Maar ook van de telefoniste die de volle laag krijgt, wanneer ik boos en verdrietig van teveel pijn bel om te zeggen dat er echt iets moet gebeuren. Al die schakels in het ziekenhuis die zorgen dat wij als patiënten de zorg krijgen die we nodig hebben”, schetst Fleur. Om hen te bedanken en de waarde van hun werk te benadrukken, richtte ze als cadeau aan haarzelf op haar 37ste verjaardag de Stichting Fleur Colorée op. “Onze focus binnen de stichting ligt op fundraising opdat we een positieve ondersteuning van het (verzorgend) personeel van het AVL kunnen geven en daarmee aan het patiëntenwelzijn. Vergis je niet hoe groot en waardevol de gave is van het personeel om de patiënten het gevoel te geven nooit teveel te zijn. Een luisterend oor, een ongedwongen gesprek of een zorgzame aanraking. Kleine, liefdevolle gebaren van aandacht die ertoe doen”, benadrukt Fleur.
"Het doet me goed, die betrokkenheid. Voor mij is dat ook altijd geweest waar JCI om draait: wat je erin stopt, komt terug."
Wat je erin stopt, krijg je terug Die kleine gebaren geeft ze met haar stichting terug aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Bedankjes in de vorm van vrolijke cupcakes, paaseitjes op de verschillende afdelingen staan en een algehele shout out naar het verzorgend personeel. “Nu in deze tijden van corona lijkt er meer aandacht te zijn voor het werk dat zij doen, maar hun belang wordt doorgaans compleet onderschat.” De Stichting Fleur Colorée is volledig afhankelijk van donaties. Het feit dat er ook binnen JCI aandacht is voor haar stichting (onder andere met de JCI Games, die nu door de maatregelen tegen corona zijn uitgesteld) om het als goed doel voor donaties en inkomsten in te zetten. “Het doet me goed, die betrokkenheid. Voor mij is dat ook altijd geweest waar JCI om draait: wat je erin stopt, komt terug”, ziet Fleur. Hoewel ze daar ook meteen een ‘waarschuwing' bij plaatst: je intentie om bij JCI aan te sluiten, moet zijn om iets te brengen, niet per se om iets te halen. “Ook voor JCI zelf, zie ik daar de toekomst. Bepaal goed wat de lange termijndoelen zijn, past het huidige beleid daar nog bij? Gaat het om de kwantiteit van aangesloten mensen bij de Kamers of de kwaliteit van het aantal mensen?”, vraagt Fleur zich hardop af. Food for thought.

Wil jij doneren of de Stichting Fleur Colorée als ‘goed doel’ centraal stellen bij een actie? De dank is groot! Ga naar www.fleurcoloree.nl en doneer!
JCI-CV van Fleur
2008 Kamervoorzitter JCI Lek & Linge 2009 Teamlid Team International 2010 Secretaris General Federatiebestuur 2010 2010 Secretaris JCI Lek & Linge 2011 Secretaris JCI Lek & Linge 2012 Teamlid Commissie Haeck 2013 Secretaris JCI Friends
2015 Teamlid commissie relatiemanagement (tot okt 2017) 2015 Secretaris JCI ’t Sticht 2016 Penningmeester JCI ’t Sticht 2017 Voorzitter JCI FIP 2018 Secretaris General Federatiebestuur 2018 2019-20 Voorzitter Fonds Internationale Projecten 2019 Presidential Award
In warme herinnering
Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Fleur Duijvestijn op 4 juni jl.. Onze gedachten gaan uit naar Fleur haar echtgenoot, Marc, naar haar familie, vrienden en alle anderen die het plezier hebben mogen ervaren om samengewerkt te hebben met Fleur. Wij wensen hen heel veel sterkte met dit ongelooflijke verlies! JCI Nederland gaat Fleur ontzettend missen. Het is bijna met geen pen te beschrijven wat Fleur heeft betekend voor onze vereniging. In bovenstaande artikel heb je kunnen lezen over de kracht waarmee Fleur haar ziekte de afgelopen tweeënhalf jaar heeft gedragen. Ook in die ontzettend zware tijd heeft zij als 'spin in het web' haar functie in 2018 op grootse wijze uitgevoerd en stond zij daarna ook voor de Federatiebesturen van 2019 en 2020 met raad en daad klaar. Het verdriet van het veel te vroege overlijden is groot, maar Fleur zou niet willen dat we te lang stilstaan bij het verlies, maar juist dat we haar leven en haar bijdrage vieren. Laten we dus stilstaan bij de mooie momenten die Fleur ons heeft gebracht in haar rijke JCI carrière en daarbuiten. Dank je wel Fleur voor de persoon die je was: attent, zorgzaam, scherp en met een stevige dosis (soms zelfs zwarte) humor. Dank je wel voor de enorme bijdrage die je had in de ontwikkeling van mij persoonlijk, anderen, de Kamers JCI Lek & Linge en JCI ’t Sticht en de ontwikkeling van JCI Nederland als geheel! Bas Siers Nationaal Voorzitter 2020