Take a Risk

Tekst: Mik Schous

Het voelt voor onze Kamer Kennemerland inmiddels als een eeuwigheid terug, maar toch was het nog geen vier maanden geleden dat we jullie in grote getalen mochten verwelkomen tijdens ons College van Afgevaardigden in Heemstede en Haarlem. En wat hebben we daar van genoten en we kijken er met plezier op terug.

Toen we in 2018 aan dit avontuur begonnen, had ik niet kunnen bedenken wat voor een enorme kick het zou geven om aan het eind van de dag als Kamer gezamenlijk zo te staan springen van vreugde. Tijdens het CvA presenteerden we een bomvol programma met sprekers als Fred Teeven, Jos Wienen, Susan Smelt, Maria Genova en Merijn Everaarts. Het overkoepelende thema’s was ‘Take a Risk’: risico’s nemen, risico’s vermijden en risico’s managen. In totaal waren er 25 programmaonderdelen en uiteraard hebben we de avond afgesloten met een knallend feest met als thema Las Vegas. We hebben een recordaantal van ongeveer 350 kaarten verkocht en hebben 36 Kamers verspreid over het hele land deze dag met ons mee beleefd. De kaartverkoop ging in sprintjes. Het ging vaak harder toen we Kamers bezochten, een Black Friday acties organiseerden en kaartjes tijdens events verkochten. Ons marketing en communicatieteam heeft werkelijk alles uit de kast getrokken.

Valkuilen voorkomen

Wat hebben we van de organisatie van het CvA geleerd? Bijna dertig procent van de kaarten is in de laatste weken verkocht. Dit blijft voor organiserende Kamers een uitdaging. Het is handig om snel te weten hoeveel aanwezigen er zijn zodat je daar financieel op kunt inspelen. Laten we dat patroon vooral doorbreken en zo snel mogelijk een kaartje kopen. Het was vooral goed om te leren van de ervaringen van andere Kamers. Zo voorkwamen we een hoop valkuilen. JCI Friesland deelde bijvoorbeeld dat het lastig zou kunnen om een hele Kamer mee te krijgen in de voorbereidingen. Zij hadden daar erg veel aandacht aan besteed en er was veel ruimte om mee te denken. Een belangrijk leerpunt was dat we bewuster met de consumptie om kunnen gaan. Nu werd er veel wijn verspild omdat mensen hun glazen niet leeg dronken of lieten staan en een nieuw glas bestelden. Dat is absoluut zonde. Dat is iets wat we volgende keer anders zullen aanpakken. JCI Kennemerland kijkt met een goed, voldaan gevoel terug op het CvA en we hopen jullie snel weer live te mogen begroeten!

"Het was vooral goed om te leren van de ervaringen van andere Kamers. Zo voorkwamen we een hoop valkuilen."

De uitdaging van een online College van Afgevaardigden (CvA)

Op afstand en toch samen, hoe pak je dat aan?

Een bestuur op een podium, bordjes in de lucht om moties en amendementen te steunen of te stemmen voor een besluit. Collega-voorzitters van een andere Kamer achter je en je eigen kamerleden naast je, om snel even mee te kunnen overleggen. Geroezemoes, dynamiek en interactie in de zaal. Al zolang JCI Nederland bestaat wordt er een aantal keer per jaar een grote Algemene ledenvergadering gehouden. Waar dit tot een aantal jaren geleden nog een hele dag (of soms 2) duurde, is dit tegenwoordig al teruggebracht tot een effectieve vergadering van 3 tot 4 uur. Als Federatiebestuur hadden we op 9 mei heel graag met alle leden samen in Tiel gezeten om de CvA-vergadering te houden. De huidige coronacrisis zette een streep door deze wijze van vergaderen; het was niet veilig en niet toegestaan.

Uit de comfortzone

Tijden van crisis vragen om een andere aanpak, dus ook het Federatiebestuur moest uit de comfortzone. Dat de vergadering door moest gaan, was snel besloten. Er stonden belangrijke zaken op de agenda. Echter hoe pak je dat aan als we niet op één locatie konden zitten? Voor ons werk Zoomen, Hangouten, Skypen en Teamen we wat af. Maar lukt dat ook met een ledenvergadering? Voor deze unieke situatie hadden wij ook geen draaiboek klaarliggen. Daarom is Federatiebestuur de weken voorafgaand aan de CvA-vergadering achter de schermen druk bezig geweest om uit te vinden wat de beste manier zou zijn.

Uitdagingen genoeg

Een online ledenvergadering houden met honderden deelnemers en verschillende sprekers is van een iets andere orde dan online met je Kamer vergaderen. Welke applicatie willen we gebruiken en welke stemtool past het beste bij onze situatie? Hoe doe je bijvoorbeeld de roll call waarbij Kamers zich presenteren? Laat je iedereen inloggen of alleen de voorzitters en kijkt de rest dan mee? Hoe houden die voorzitters dan weer contact met hun achterban? Wie geef je spreekrecht tijdens de vergadering? Hoe stem je op een eerlijke wijze? En hoe zorg je er voor dat alle ingelogde voorzitters ook daadwerkelijk aanwezig zijn en op tijd stemmen? Hoe hou je als voorzitter overzicht om te zien waar handen omhoog gaan als leden iets willen vragen? Of doen we de vragen alleen via de chat? Hoe moeten we omgaan met spontane moties tijdens de vergadering? Lukt het dan om ook de slides en de stemtool live aan te passen? En hoe laten sprekers weten dat ze naar de volgende slide willen nu ze zelf niet door kunnen klikken? Kan het bestuur wel op één locatie zitten, met 1,5 meter veilige tussenruimte? Want als secretaris is het voor mij erg fijn om zo nu en dan toch de voorzitter iets te kunnen influisteren. Uitdagingen genoeg!

Learning by doing

Ten tijde dat jullie dit lezen is het CvA al geweest. Als Federatiebestuur ontvangen we graag feedback. Wat ging er goed en wat kon er beter? Welke lessons learned kunnen we er uit trekken? En vooral, zijn de digitale hulpmiddelen (de vergadering streamen of voorzitters online laten stemmen) tijdelijk of willen we die voor de toekomst voor sommige vergadering als geheel of ten dele inzetten? We hopen jullie voor de Nationale Conventie in oktober allemaal weer live te kunnen zien, al is het alleen maar omdat live meetings binnen JCI veel te gezellig zijn om over te slaan. Onze lessons learned over deze unieke situatie zullen we uiteraard ook met jullie delen. Tot die tijd, stay safe, stay home!

Jozé Danen Secretaris-Generaal Federatiebestuur 2020

Nagekomen reactie Gelukkig bood de redactie van het MGZN nog de mogelijkheid om een korte terugblik op het CvA te geven. Hoe is het verlopen? In de uitvoering zijn we tegen enkele uitdagingen aangelopen. De geplande livestream via YouTube kregen we niet aan de praat. Op het moment dat een vergadering is gestart, is er niet meer de mogelijkheid om instellingen anders te zetten en weer opnieuw te beginnen. Helaas heeft zo niet iedereen de vergadering kunnen volgen. De opkomst was lager dan ik had verwacht. Hoewel het nog nooit zo makkelijk was om een CvA bij te wonen, hadden we geen zeggenschap over het prachtige weer die dag Echter waren de leden die wel aanwezig waren betrokken en enthousiast, wat zorgde voor meer vragen aan de sprekers. Het zorgde ook voor de nodige uitloop. Helaas hebben we aan het einde van de middag de agenda moeten inkorten om dit te beperken. Digitaal vergaderen is intensief, zowel voor de voorzitter, sprekers als voor de luisteraars. De online vergaderetiquette is de afgelopen weken snel eigen geworden en dat verliep erg goed. We hebben gemerkt dat in een online meeting veel meer interactie is dan wanneer we in een grote vergaderopstelling zitten in een zaal. Positief om te merken! En ook iets wat we graag mee willen nemen voor te toekomst, hoe krijgen we fysiek ook die interactie? Zoals met alles wat je voor een eerste keer doet.... Ging het vlekkeloos? Nee. Hebben we veel geleerd? Ja! Tijdens de vergadering hebben we mooie updates gezien, waardevolle input gekregen en vele vragen gehoord waar we de komende tijd mee aan de slag kunnen. Want ook in deze tijd staat de vereniging niet stil en zijn we relevant en zichtbaar op vele fronten.