CVA 2020- JCI KENNEMERLAND-4544 - JCI Nederland.jpg

De laatste weken krijgen wij de vraag waarom Kamers een contributiefactuur voor 25 leden hebben gekregen terwijl het daadwerkelijke ledenaantal lager is. Daarnaast krijgen we ook de vraag of de contributie verlaagd kan worden gezien de huidige maatschappelijke omstandigheden. Via dit bericht willen wij jullie meenemen in de beantwoording van deze vragen. 

Waarom betaalt de Kamer voor 25 leden contributie terwijl het aantal leden daadwerkelijk minder is?

In het CvA van 18 januari 2020 is de begroting vastgesteld en daarmee ook de hoogte van de contributie. De contributie bedraagt € 75 per lid met een minimum van 25 leden (dus € 1.875 per Kamer). De achtergrond hiervan is dat wij Kamers een financiële prikkel willen geven om aan een minimum van 25 leden te komen. De gedachte hierachter is dat je als Kamer relevante projecten wil opzetten daar een minimum van 25 leden voor nodig is.

Kan de contributie van JCI Nederland verlaagd worden om de leden van de Kamers te ontzien in de huidige omstandigheden?

Nee. Wij snappen dat voor een aantal Kamerleden (met name de ondernemers) het moeilijk is om de contributie te voldoen nu de inkomsten teruglopen. Wij snappen ook dat met name voor de kleinere Kamers (<15 leden) de contributie aan JCI Nederland een grote post is in de begroting. 

Het is in de begroting van JCI Nederland niet haalbaar om de contributie van de kamers te verlagen naar een afdracht per lid. Deze verlaging betekent dat het verlies zo groot is dat we niet kunnen investeren in de ledengroei. En juist de ledengroei is wat Kamers nu het hardst nodig hebben, want ledengroei betekent meer contributie inkomsten voor de Kamers. Voor de investering in ledengroei zal tijdens het CvA van 9 mei een voorstel worden gedaan.

Maar wat kan ik als Kamer dan wel van JCI Nederland verwachten?

Het bovenstaande betekent niet dat we helemaal niets doen. Als Kamer kan je gebruik maken van de volgende opties:

Regeling Verheij

Het verschil in afdracht tussen het werkelijk aantal leden en de 25 leden kan worden teruggevraagd door middel van Regeling Verheij. Voorwaarde is wel dat deze teruggaaf wordt ingezet voor een activiteit om leden te werven. Voor meer informatie kan je kijken op https://jci.nl/mijn-jci/bestuurszaken/regeling-verheij of contact opnemen met de EVP Membership Growth Vincent van den Ende (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

De 10 geboden van ledenwerving

Maar dan is het de vraag: hoe gaan wij als Kamer nieuwe leden werven? Binnen JCI hebben wij hiervoor de gratis Kamertraining ‘De 10 geboden van ledengroei’. Momenteel wordt achter de schermen hard gewerkt hier een online training van te maken. In deze training krijg je als Kamer inzicht hoe je ledenwerving (anders) kan aanpakken.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met de EVP Training & Development Janine Zoer (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Membership Growth

Naast de Kamertraining kan ook Team Membership Growth meedenken in de ledengroei. Zij kunnen helpen door middel van het delen van ervaringen, tips en trucs van andere Kamers die wel geslaagd zijn in het vergroten van het ledenaantal.

JCI Talks

In de huidige situatie is het lastig om met potentiële leden af te spreken en ze te enthousiasmeren.

Team Impact organiseert iedere twee weken JCI Talks met een inspirerende of spraakmakende ondernemer. Het leent zich goed om nieuwe leden aan te trekken. Combineer de JCI Talks met een virtuele borrel en je hebt een laagdrempelige wervingsactiviteit.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met de EVP Impact Noach Havenith (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of kijk op onze website.

Eerste hulp bij begroting

Het opstellen van de begroting kan, met name voor de penningmeesters zonder financiële achtergrond, een uitdaging zijn.

Mocht je als Kamer, mede door de huidige maatschappelijke omstandigheden, er niet uitkomen kun je de penningmeester Kim Scholten benaderen voor advies. Stuur je Kamerbegroting en je vragen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De penningmeester zal dan contact opnemen met de Kamer en voorzien in adviezen.