Cva JCI Nederland vanuit studio in Tilburg 1.jpg

Sinds het begin van de landelijke actie werken JCI Nederland en JCI Roemenië al samen. Reden hiertoe is dat JCI Roemenië door de samenwerking met een lokale NGO SÂNGE PENTRU ROMÂNIA het enorm snel voor elkaar kreeg om op een veilige manier goederen naar Oekraïne over te brengen. Sneller dan het Rode Kruis! Hierin zat alleen wel één uitdaging; Roemenië ligt namelijk niet om de hoek. Toch hebben we vier volle vrachten naar Suceava kunnen transporteren. 

Om hen verder te helpen zijn we gezamenlijk gestart om lokaal goederen in te kopen voor de hulp aan Oekraïne. 

Bedden voor een weeshuis 
JCI Rotterdam heeft ontzettend snel geholpen met matrassen voor het Provita center în Vălenii de Munte (Roemenië). Daar waren we super blij mee! Echter waren er meer nodig en hadden zij ook bedden nodig. Met onze eerste donatie in maart heeft JCI Roemenië lokaal bedden en matrassen kunnen aanschaffen voor kinderen. Dat dit ontzettend waardevol was bleek wel uit de verhalen van de verzorgers in het opvangcentrum. Veel van de kinderen bleken een ontwikkelingsachterstand te hebben en waren daarnaast ernstig getraumatiseerd. Als er vliegtuigen overgevlogen verstopten de kinderen zich in de gangen om te schuilen tegen het dreigende gevaar. Het moet verschrikkelijk zijn wat zij hebben meegemaakt. Via de humanitaire corridor hebben ze gelukkig Roemenië weten te bereiken. 

Voedsel
JCI Suceava heeft van ons eind april een donatie ontvangen van 7.500 EURO voor de aanschaf van voedsel in Roemenië voor de inwoners en vluchtelingen. Deze week is de eerste partij van 7.392 maaltijden door hun lokale partner SÂNGE PENTRU ROMÂNIA overgebracht naar Oekraïne. Dit is de eerste van 3 ladingen. JCI Roemenië verwacht totaal 22.000!! warme maaltijden te kunnen aanschaffen en verdelen door onze donatie. 

Dit zijn de eerste hulpacties die we hebben kunnen doen door de donaties van iedereen. Namens de voorzitter van JCI Roemenië Alexandra Botos willen wij alle donateurs hartelijk danken. De komende weken blijven wij in contact met JCI Roemenië hoe we hen kunnen helpen door middel van donaties.